Keith Canvas

Keith Canvas is de fluwelen dekmantel van Bart Mertens (°1978), piano based singer-songwriter en jazzmuzikant  met een voorliefde voor popmuziek. Met zijn debuutalbum ‘Beyond The Frame’ (2015) breekt hij door bij pers en publiek, dat zijn ontvlambare mix van nu-jazz, pop en singer-songwriting op ingetogen gejuich onthaalt.  In recensies vallen vergelijkingen met Jamie Cullum, Billy Joel en Harry Connick Jr. en de dromerige, autobiografische songs worden opgepikt door verschillende Belgische radiostations. “Beyond The Frame” schopt het o.a. tot ‘album van de week’ op Radio 2.

Gezegend met een uiterst boeiend vibrato en daarnaast multi-instrumentaal weet Keith Canvas niet alleen op plaat uiterst origineel uit de hoek komen maar ook live gensters te slaan. Omringd door een wisselende all-star band en het kruim van de Belgische muziekscene (o.a. Frank Deruytter, Bert Embrechts, Guy Nikkels, Jeroen Capens, Jacques Pili, Eric Bosteels, Hugo Boogaerts , … ) zet Canvas podia in lichterlaaie. De songs van “Beyond The Frame” worden ook gearrangeerd voor bigband en Keith brengt deze versies in XXL formatie live tot leven met de BoomBigBand achter zich. 

Hoewel de focus op België ligt, heeft het wereldwijd doorbreken van streaming ook de deuren naar het buitenland met een warme zuiderwind open geworpen. Zo blijkt Keith in Brazilië over evenveel vurige fans te beschikken als in België en klinken de songs van “Beyond The Frame” in Frankrijk maar liefst zeven maal zoveel door de speakers  als in het thuisland. Het album wordt zowel in Rusland als in de VS verkocht en Keith krijgt fanmail tot uit de Filipijnen.

Het buitenlands succes straalt ook af op de videoclip bij de lead single uit “Beyond The Frame”, ‘Little Bird’. De prachtige geanimeerde video, in een regie van de talentvolle animator Roman Klochkov, wordt genomineerd voor het International Festival for Animated Video “KLIK!”.  Het liefdes-epos van Keith Canvas pronkt tussen ronkende namen als Stromae en The Prodigy.

Momenteel werkt Keith Canvas aan een nieuw album waarin hij zijn epitheton van “piano based singer-songwriter” alle eer aandoet. Voortbouwend op de ervaring van ‘Beyond The Frame, zijn de nieuwe songs rijper en nog intenser dan op het debuutalbum. Muzikaal ondergaan de arrangementen een verjongingskuur door met jonge, creatieve muzikanten te werken die hun instrumenten durven te gebruiken voor meer dan ze bedoeld zijn. Wordt verwacht in de nabije toekomst ….

 

Keith Canvas band

Bart Mertens

Geboortejaar
1978

Keith Canvas is het alias van Bart Mertens, multi-getalenteerd zanger, pianist, componist en songwriter. Opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel door David Linx, één van dé Europese Jazz grootheden van de 21ste eeuw, geridderd als Chevalier des Arts et des Lettres en zoon van Jazz Middelheim-peetvader Elias Gistelinck. Na vele muzikale omzwervingen (Mertens ging o.a. op tournee als pianist met DHT feat. Edmée die een Europese hit scoorden met ‛Listen To Your Heart’ en richtte samen met Hans Forceville de dance/lounge groep La Gazz op waarmee ze te zien waren op grote festivals in heel Europa) richt hij zich nu vol op zijn eigen muzikale carrière.

piano
zang
Bart Mertens zingt
Bart Mertens portretfoto zw

Guy Nikkels

Geboortejaar
1979

In 1979 in Bogota geboren en in Deventer opgegroeid, begon Guy Nikkels op zijn tiende met gitaarspelen. Zo’n vijf jaar later werd zijn interesse voor de jazz gewekt, wat hem uiteindelijk twee jaar later op de vooropleiding van het Zwolse Conservatorium bracht (bij gitarist Hans Voogt). In 1998 werd Guy toegelaten tot de eerste-fase opleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn leraren aldaar waren Peter Nieuwerf, Eef Albers en Wim Bronnenberg. Bij zijn afstuderen in 2003 kreeg Guy de kans om door te gaan, bij Martijn Van Iterson, met de masteropleiding, die hij in 2005 cum laude behaalde.Guy nikkels richtte tijdens zijn studiejaren de groep ‘Thinktank’op (met Rein godefroy op piano, Hendrik Vanattenhoven, contrabas, en David Barker, drums). Alle leden dragen met hun composities en arrangementen bij aan het repertoire van het ensemble. De stijl valt te omschrijven als akoestische jazz.

In 2007 kwam hun debuut-CD ‘Pekdek’ bij O.A.P. Records uit. Verder maakt Guy deel uit van de ‘James Brown Tribute Band’ die zich, hoe kan het ook anders, richt op het werk van onze recentelijk ontvallen ‘Godfather of Soul’.

Met de Belgische zanger Bart Mertens speelt hij bij het ‘Bmjazz Quartet’, dat ‘luchtige’ en bekende jazz-standards ten gehore brengt.Tijdens en na zijn studieperiode heeft Guy gespeeld en samengewerkt met verschillende nationale en internationale grootheden zoals: Michael Brecker, John Ruocco, Kenny Werner, Eef Albers, Henk Meutgeert, Frits Landesbergen en Kurt Rosenwinkel.In 2007 tourde Guy door Tanzania en Roemenië. In juli 2007 speelde hij met ‘Thinktank’ op het internationale jazzfestival van Gastoria-Gasteiz in Spanje.

gitaar
Guy Nikkels aan de gitaar

Otto Kint

Geboortejaar
1989

Otto Kint  is een bassist uit het Brusselse. Hij studeerde aan het conservatorium van Brussel en Antwerpen bij Bart Denolf, Nic Thys, Christophe Wallemme en Christophe Devisscher.

Hij speelt zowel basgitaar als contrabas in tal van projecten. Hij focust zich vooral op het spelen en componeren van Jazz-muziek (Otto Kintet, Quintessence Bigband, Keith Canvas, Chromozone, ...) maar is ook actief in andere genres zoals: klassieke wereldmuziek (Lean), kleinkunst (Wally en de technisch werklozen) en sociaal artistiek muziektheater ( C'est pas parce que tu t'arrêtes de pédaler que ton vélo va s'arrêter, Zet6).

Otto speelt op een zelf gefabriceerde contrabas die hij in januari 2017 afwerkte.

contrabas
Otto Kint speelt contrabas
Otto Kint op Jazzathome 2018

Michaël Degreef

Geboortejaar
1990

Michaël Degreef  uit Merchtem startte op 11-jarige leeftijd als drummer. Na enkele jaren als autodidact studeerde hij aan de Antwerpse Jazzstudio om vervolgens zijn studies verder te zetten op het Gentse conservatorium, waar hij zowel jazz als pop studeert.

Doorheen de jaren werkte Michaël zowel live als in de studio met een hele resem aan artiesten uit alle uithoeken van het Belgische muzieklandschap, oa. Elisa Waut, Laura Omloop, Billie Leyers, Nina Sampermans, Le Manou, Eli Goffa,... Daarnaast is hij actief als lesgever voor Jeugd & Muziek Brussel.

drums
Michaël Degreef speelt drums