Koen Nys

Geboortejaar
1965

De Heistse tenorsaxofonist Koen Nys studeerde als jonge twintiger aan de Antwerpse Jazz-Studio. Nadien ontpopte hij zich als een ware globetrotter die achtereenvolgens in het Canadese Montréal (waar hij studeert aan McGill University en er zijn “Bachelor of Music, Major in Jazz Performance” behaalt), Tokio en New York woonde.

Een tiental jaren geleden maakte hij van België weer zijn vaste stek. Sinds 2001 geeft hij zelf les aan de Jazz-Studio en de academies van Tongeren en Lennik. Naast zijn eigen groep speelt hij onder andere met het Muze Jazz Orchestra, het Quintet Lieven Cambré en KollecTive olv. Gunther Valckenier. Momenteel heeft hij ook een trio met Bram Weijters en Lionel Beuvens. Nys is een gerijpt saxofonist die de grote voorbeelden uit de jazztraditie heeft verwerkt tot zijn eigen authentieke sound.

 In 1999 bracht Nys op Nu-Jazz Records zijn debuutalbum als leider uit, samen met de Canadese gitarist Mike Rud: Chimbe. De eerste cd die hij in eigen land opnam, Turtle Music, verscheen op het label van het Brugse Kunstencentrum De Werf. Onlangs kwam ook nog een CD van het Muze Jazz Orchestra uit getiteld “Sweet Charity” met hoofdzakelijk composities van Lieven Cambré.

tenorsax
Koen Nys speelt sax
Koen Nys speelt sax op Jazzathome 2018