11

Luc en Chris Michiels-Nyssen

Adegemstraat 15, Mechelen

Huis Michiels is een historisch atelier voor torenuurwerken en beiaarden.

Ze verwelkomen u deze keer in het atelier: ingang langs Adegemstraat 15. De locatie is rolstoeltoegankelijk. 

In 1860 bedacht Edward Michiels een manier om torenuurwerken elektrisch aan te drijven. Beiaarden & Torenuurwerken Michiels stond toen al garant voor kwaliteit.

Luc Michiels - achterkleinzoon van Edward - installeert torenuurwerken, wijzerplaten en sturingen maar ook voor onderhoud en restauratie, vergulden of de aankoop van schoolbellen kunt u bij Beiaarden & Torenuurwerken Michiels terecht.

Eertijds zogenaamd "Keizerin", later torenuurwerkmakerij (zie gevelplaat), volgens de eigenaar in 1860 gesticht door Edward Michiels. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, kunstleien).

Mooie barokgevel; jaartal 1680 op de sluitsteen van de rondboogdeur; latere aanpassingen. Zandstenen krulgevel met aangepaste rechthoekige vensters (18de-, 19de-eeuws), voormalige kruiskozijnen (zie wigvormig ontlastingssysteem op tweede bouwlaag) op de benedenverdieping verlaagd en verbreed, waarvoor bouwaanvraag van 1890. Deurrisaliet tussen vlakke pilasters van baksteen; bij recent onderzoek van de gevel werden twee stenen zwikken of aanzetten van een bogenrij blootgelegd, mogelijk wijzend op een register met boogvensters van een vroegere insteekverdieping.

(bron: Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel bij Michiels
ingang atelier
atelier
atelier
rolstoeltoegangkelijk
Genre
swingende standards, blues en bossa nova

Hilde Vanhove Trio

Met haar warme stem en ongecompliceerde persoonlijke stijl brengt Hilde Vanhove bekende en minder bekende standards, samen met de medemuzikanten van haar nieuwe trio, de jonge gitarist Raf Hendrickx (winnaar van de band contest van het jazzfestival van Dinant in 2011, hij speelt in de stijl van George Benson, Wes Montgomery en Joe Pass) en contrabassist Martijn Vanbuel , terug van een jarenlang verblijf in Azie, waar hij veel festivals speelde, en ook de “Golden Melody Award” won voor “Best Producer”  in 2011.  

Zowel kenners als niet-ingewijden in de jazz komen aan hun trekken. De songs worden vlot aaneengebabbeld door Hilde.

Hilde Vanhove zingt

Hilde Vanhove

Hilde Vanhove studeerde vocale jazz aan het Conservatorium van Maastricht, waar ze in 1997 haar einddiploma haalde.

De Limburgse werkte de afgelopen jaren mee aan verschillende muzikale projecten en maakte deel uit van verschillende jazzensembles, gaande van duo’s en trio’s tot bigbands. Ze deelde het podium met bekende muzikanten, waaronder Michel Herr, Johan Clement, Jef Neve, Gianni Basso, Jean-Louis Rassinfosse en vele anderen en ze stond op tal van binnen- en buitenlandse podia.

Hilde heeft een dynamische persoonlijkheid en staat bekend om haar gedreven en professionele werkwijze. Haar stem leent zich tot een brede waaier van stijlen (swing, bebop, ballades, bossa nova's, samba's, blues....) In haar repertoirekeuze vermijdt de zangeres platgetreden paden en zoekt steeds naar een originele benadering van het compositorische materiaal. Bekende, maar ook minder bekende "standards" worden door haar op een ontroerende en frisse manier geïnterpreteerd. 

Naast de interpretatie van het klassieke jazzrepertoire schrijft ze ook eigen muziek en teksten op muziek van hedendaagse jazzcomponisten (Bill Frisell, Peter Hertmans, Marc Mangen....)

zang
portretfoto Hilde Vanhove
Hilde Vanhove aan de microfoon

Raf Hendrickx

Raf is bekend als gitarist van verschillende groepen, onder ander de “L-Town Connection”, die de 1ste prijs won in 2011 tijdens het Dinant Jazz Festival.

Verder speelde Raf bij het Rafaël Mertens Quartet.

gitaar
Raf Hendrickx speelt gitaar

Martijn Vanbuel

Geboortejaar
1980

Martijn Vanbuel studeerde af aan het Lemmensinstituut in Leuven, na studies bij Paul Berner en Philippe Aerts. Hij zette zijn jazz studies verder aan het prestigieuze Conservatoire Superieur de Music et de Danse de Paris, met Riccardo Del Fra.

Na een verblijf in Shanghai, China, verhuist Martijn in 2006 naar Taipei, Taiwan waar hij zal uitgroeien tot een van de meest invloedrijke en meest gevraagde jazz muzikanten van het eiland. Hij speelde o.m. met de erg succesvolle Chinese muziek fusion groep Sizhukong, met concerten in meer dan 20 landen.

Tevens creëerde hij zijn eigen groep Orbit Folk, in Taiwan ook zeer bekend, waarmee hij experimenteert met jazz, folk en etnische music. Zij brengen 2 albums uit, waarvan er een twee Golden Melody Awards wint, de meest prestigieuze muziek Award in Taiwan.

Hij stond op het podium met Ari Hoenig, Tony Lakatos, James Carter, Frank Vaganée, Dré Pallemaerts, Christophe Erbstosser, Kurt Van Herck, Erik Vermeulen, Robin Verheyen, Alexi Tuomarila, Sebastiaan Kaptein, Steven Delannoye, Tutu Puane, Ewout Pierreux, enz…

contrabas
Martijn Vanbuel aan de contrabas
Max vrij
0