Jelle Van Giel Group

JELLE VAN GIEL GROUP is een Antwerpse instrumentale band, opgericht in 2012, met een klassiek jazzformat dat deels voortbouwt op die rijke traditie, maar ook op zoek is naar nieuwe klankkleuren en modernere, hedendaagse invloeden. Overweeg Miles Davis' line-up voor Kind Of Blue, met de toevoeging van een elektrische gitaar om nog meer effecten en kleuren te creëren.

Het geluid van het debuutalbum "Songs For Everyone" (Hevhetia, 2015) combineert het verleden en het heden, wat altijd het uitgangspunt van Jelle is. Dit album is voornamelijk gebaseerd op modale jazz uit de jaren 50, maar ook op rock, hedendaagse muziek en Afrikaanse ritmes. De arrangementen zijn doordacht, maar soms opvallend puur, met alle ruimte voor de muzikanten om hun eigen inbreng te geven. "The Journey" (Hevhetia, 2017) vertrekt vanuit een tonale context met invloeden uit bebop, moderne jazz en grooves.

Met "Third Story" (Hevhetia) bouwt Jelle zijn eerdere repertoire verder, nog kleurrijker dankzij de uitbreiding van het instrumentale aanbod, met basklarinet, pedal steel en synths. Zoals altijd komen de liedjes voort uit de drang om fascinerende aspecten van het leven te vatten: de toenemende digitalisering, de huidige pandemie en zelfs de beperkte vrijheid van mens en dier worden omgezet in muziek. Ongetwijfeld uniek op dit album zijn de zes duo-intermezzo's die Jelle samen met elk van zijn muzikanten improviseert. Zo zet hij ze niet alleen stuk voor stuk in de spotlights, maar laat hij iedereen meewerken aan het verhaal. Het album verscheen in en wordt vanavond voorgesteld.

De kracht van Jelle is het arrangeren van een visueel verhaal rondom lyrische thema's die je raken. Dit maakt de muziek toegankelijk voor een breed publiek. De eerste twee albums werden goed ontvangen. De talrijke goede recensies en veel airplay in binnen- en buitenland bewijzen dit.

Jelle Van Giel Group profielfoto

jelle Van Giel

Geboortejaar
1986

Jelle kreeg zijn eerste drumstel toen hij twee jaar was. Vanaf zijn zesde nam hij privélessen om nadien muziekschool te volgen aan de academie van Turnhout. Hij studeerde af aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen als master in jazz/lichte muziek (2009) alsook aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag (2011).

Door de jaren heen werd zijn interesse in compositie groter waardoor hij besloot om compositielessen te gaan volgen bij Kris Defoort aan het Koninklijk conservatorium van Brussel. Hier behaalde hij een bachelor diploma compositie jazz/lichte muziek (2013). Nadien studeerde hij nog een jaar compositie als vrije leerling bij Bert Joris aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (2014).

Jelle speelt in verscheidene groepen die ook buiten de jazz reiken. Hij concerteerde reeds op vele podia in binnen- en buitenland waaronder in China, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Letland, Engeland en Zuid-Afrika. Hij deelde het podium hierbij met gerenommeerde artiesten zoals Toots Thielemans, Ack Van Rooyen, Bob Mintzer, Bert Joris, Raymond Van Het Groenewoud, Guido Belcanto, ...

Als componist heeft hij reeds twee albums uitgebracht onder zijn eigen naam, Songs For Everyone (2015) & The Journey (2017). Hij is ook actief in de hafabra wereld waar hij composities en arrangementen schrijft voor orkesten. Jelle schreef bijvoorbeeld enkele arrangementen voor het 75 jaar bestaan van het orkest van de Belgische Marine. Andere hafabra composities van hem reizen Europa rond en worden gespeeld in Denemarken, Oostenrijk, … Hij arrangeert voor Hal Leonard, Het Geluidshuis en is sinds 2019 ook actief als componist voor serie/film. Hij werkte oa. mee aan het tweede seizoen van Over Water, als assistent composer van Raf Keunen.

drums
composities
Jelle Van Giel in een opnamestudio

Thomas Mayade

Thomas Mayade studeerde al sinds zijn 6e jaar bij Pierre Drevet aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Chambéry in Frankrijk en vervolgens bij Hervé Sellin, Glenn Ferris, François Théberge en Riccardo Del Fra aan het Conservatoire National Supérieur de Musique (CNSM).

Hij is nu hoogleraar trompet aan het Conservatorium van Brussel en aan de American School of Waterloo.

Naast docent is hij ook arrangeur, componist en leider van vele orkesten zoals de Bravo Big Band. Hij heeft ook verschillende groepen gecreëerd en opgenomen: Flat Earth Society, Kleptomatics... Thomas toerde zelfs met de band Electro Deluxe na een vervanging voor een concert in Beijing.

trompet
bugel
profielfoto Thomas Mayade

Tom Bourgeois

Geboortejaar
1987

Componist en saxofonist Tom Bourgeois studeerde af aan het KNO van Villeurbanne en het Koninklijk Conservatorium van Brussel (jazzsectie). Onder invloed van zijn leraar Diederik Wissels ontwikkelde hij een taal die oscilleert tussen moderne jazz en techniek uit de hedendaagse muziek.

Tom speelt en schrijft voor projecten met zeer verschillende stijlen: jazz, zang, experimentele, grote ensembles, waardoor hij kan touren naar het buitenland, regelmatig in Azië.
In 2016 creëerde hij de groep "Murmures",een akoestisch kwartet met een originele formatie.

altsax
basklarinet
Tom Bourgeois speelt sax

Matthias Van den Brande

Geboortejaar
1993

Matthias kreeg al op achtjarige leeftijd de muziekmicrobe te pakken toen hij saxofoon begon te spelen in de muziekschool van Borgerhout bij Tom Van Dyck. Zijn passie voor muziek groeide doorheen de jaren en in 2011 startte hij op het Conservatorium van Antwerpen, waar hij zijn bachelor diploma behaalde bij saxofonist en mentor Kurt Van Herck. Vanaf september 2014 studeerde Matthias aan het gerenommeerde Conservatorium van Amsterdam. Via deze school kreeg hij de kans om zijn Masterstudie in de Verenigde Staten te beginnen aan Temple University in Philadelphia. Daar kreeg hij les van jazzgroten als Dick Oatts en Terrell Stafford. In 2017 behaalde hij in Amsterdam zijn master diploma onder het mentorschap van o.a. Jasper Blom, Ferdinand Povel, Simon Rigter, Joris Roelofs en Ben Van Gelder.

Matthias is een hard werkend en veelzijdig muzikant, componist en arrangeur in de jazz scene en daarbuiten, dit in zowel kleine als grote ensembles. Hij is ook een ervaren big band speler en speelde onder andere mee met volgende professionele orkesten: Bravo Big Band, Brussels Jazz Orchestra, Belgium Jazz Big Band o.l.v. Mimi Verderame, Jazz Station Big Band, Dutch Concert Big Band, ... In 2014 kreeg Matthias de kans om in kwartet op het Jazz Middelheim festival te spelen met de groep “Aletheia”.

Momenteel focust Matthias op zijn eigen groep, waarmee hij zijn debuut album “Opus #1” opnam in 2018. Deze groep geeft hem de kans om zijn eigen verhaal naar de buitenwereld te brengen door middel van originele composities en arrangementen.

tenorsax
Matthias Van den Brande speelt sax

Tim Finoulst

Geboortejaar
1986

Tim Finoulst studeerde in 2010 summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Hendrik Braeckman en Martijn van Iterson.

Hij volgde masterclasses bij Peter Hertmans, Hans Van Oost, John Scofield, Fabien Degryse, Serge Lazarevitch, Jonathan Kreisberg, Hilmar Jensson, Nelson Veras, Philip Catherine, Wayne Krantz, Ari Hoenig, Charlie Haden, Anders Jormin en vele anderen.

Met The Circle speelde hij in de zomer van 2009 op Jazz Middelheim met Mark Turner als gastsolist.

Tijdens zijn studie vormde Tim Sullivan Street Trio. Met dit trio eindigde hij in 2011 op de vierde plaats op de internationale Jazz Contest Jazz Hoeilaart.

In juli 2013 won hij samen met Kim Versteynen de Dinant Leffe Jazz Contest. In 2017 won hij met zijn trio de Maastricht Jazz Awards.

Als docent is hij verbonden aan de Kunstacademie Musart! van Hasselt en de muziekschool van Hasselt.

gitaar
pedal steel gitaar
Tim Finoulst speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023
Tim Finoulst speelt pedal steel gitaar tijdens Jazzathome 2023

Bram Weijters

Geboortejaar
1980

Volgde vanaf zijn achtste muziekles aan de Stedelijke Muziekacademie van Sint-Niklaas. Hier leerde hij piano en slagwerk. Als tiener speelde hij drums in enkele plaatselijke rockgroepen. Na het middelbaar studeerde hij jazzpiano aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen,
vervolgens jazzcomposition and arranging aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In Italie (Perugia) woonde hij een jazzstage bij met docenten van Berklee College of Music. Hier werd hij beloond met een beurs.
Bram volgde pianolessen bij Christophe Erbstoeser, Erik Vermeulen en Diederik Wissels.
Compositie volgde hij bij Kris Defoort, Erwin Vann, Pierre van Dormael en Bert Joris. Daarnaast kreeg hij ook les van o.a. Stephane Galland, Chander Sardjoe, Kurt Van Herck en volgde masterclassesbij Kenny Werner, Anthony Braxton, Gary Peacock, Mark Turner, Dave Liebman, Bill
Carrotters, Toots Thielemans, Maria Schneider …
Bram was actief in zeer uiteenlopende projecten: Hij speelde niet alleen in talloze jazzgroepen (Deep, Bram Weijters quartet, Muze 5,…), maar deelde ook het podium met hip-hoppers als Jerboa, Dj Lefto en MC Krewcial.
Hij speelde ook met rockgroepen als Giants of the air (finale Humo’s rockrally 2004), en begeleidde het Franse chanson van Aznavour in "Aznavoners". Met deze diverse projecten concerteerde hij in tal van jazzclubs, culturele centra, jeugdhuizen, concertzalen en op festivals.
Momenteel speelt Bram vast bij onder meer: Dez Mona, Jerboa , Fables of Fungus en Atatchin.
Hij schrijft composities en arrangementen voor enkele van deze groepen.

piano
Bram Weijters op piano

Janos Bruneel

Geboortejaar
1983

Janos Bruneel is een bassist die in elk gezelschap een rol van betekenis speelt. Hij studeerde in Den Haag en Brussel bij Hein van de Geyn, Frans van der Hoeven en Christophe Wallemme.

Met verschillende formaties behaalde hij vele onderscheidingen waaronder 1e laureaat van de “Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woord van de Dexia Bank”, “Octave de la musique”, “Dutch Jazz Competition”, “Pim Jacobs Muziekprijs”, “XL Jazz”, “Top Talent Scholarship”, “Jazzcat Rally”, “Motives For Jazz-Contest”, “Dinant Jazz Competition” en de “2010 Sabam  jong talent Jazz Award”.

Janos trad op in heel Europa; Canada, Dubai, … en deelde podia met o.a. Eric Vloeimans, Stephane Belmondo, Gwen Cresens, Angelo Verploegen, Jonas Knutsson, Jack van Poll, Dre Pallemaerts, Dee Daniels, Luke Howard, Bert Joris, Archie Shepp,...


Hij speelde in groepen als Hamster Axis Of The One-Click Panther, DelVita Group, Alano Gruarin Bach Project, MissTriohso, Eef Van Acker Group, Mathilde Renault Trio, Lingo, Dufay Project, New Sadi Big Band, Luke Howard / Janos Bruneel, Jack van Poll Trio, Merijn Bruneel Quartet, Soo Cho Quartet, As Guests, ...

Janos Bruneel nam in 2008 zijn debuut ‘Lingos’ op, waarop grootmeester Jack Van Poll onmiddellijk ‘Neo African Jazz’ zei. Ondertussen breidde de groep uit met de Cools Brothers,saxofonist Daniel Mester en pianist Nicola Andrioli,die u nog kent van bij Philip Cathérine. 

contrabas
Janos Bruneel speelt contrabas