Boogie Phil & The Wise Guys

Boogie Phil (Filiep Ketels) had reeds op jonge leeftijd interesse in de muziek van o.m. Little Brother Montgomery, Albert Ammons, Jimmy Yancey en tal van andere pianisten die leefden en musiceerden in grofweg de eerste helft van de vorige eeuw. Met mateloos geduld bestudeerde hij gedurende lang tijd oude boogie woogie opnames van grootmeesters in het vak. Zo bouwde hij doorheen de jaren een eigen stijl op en werd een veelgevraagd pianist die aanvankelijk vooral de solotoer opging. Na verloop van tijd groeide ook de behoefte om een band op te richten. Boogie Phil had de “eight to the bar” microbe inmiddels goed te pakken en droomde van een profcarrière als muzikant. Deze jongensdroom werd uiteindelijk realiteit. Tussen 1993 en 1997 volgde hij een opleiding aan het jazzconservatorium te Gent (B) waarna hij zich fulltime met muziek ging bezighouden.

Zijn eerste band heette THE CHEVY’S. Vanuit zijn interesse voor de boogiestijl ontdekte hij de zwarte jumpbands uit de fifties met veelal een boogiepianist als spilfiguur, ondersteund door een aantal blazers.

In 2008 volgde een nieuw project THE RHYTHM DEVILS, min of meer in de lijn van zijn vorige groep maar met een eigenzinniger repertoire. Boogie Phil nam ook de vocals voor zijn rekening. Naast de piano stond hier vooral de tenorsaxofoon centraal. De groep haalde zijn inspiratie uit de muziek waarmee zwarte jumpbands uitpakten gedurende een korte periode vlak na WOII.

Boogie Phil begon het strakke boogie woogie gegeven open te breken en te experimenteren met jazz, film- en andere muziek uit lang vervlogen tijden en maakte een aantal eigen nummers. In 2013 ontmoette hij contrabassist Kurt Lens en drummer Patrick Wante, twee gelijkgestemde muzikanten met heel wat speeluren op de teller en die zich bovendien helemaal konden vinden in de muziek. Er werd stevig ingezet op afwerking wat resulteerde in een nieuwe groep BOOGIE PHIL & THE WISE GUYS.

Beestige pianoboogie klassiekers kruiden de setlist als smaakmaker doorheen een repertoire van swingblues, jazz, rhythm & blues, jump and so on. De band waagt zich ook aan de muziek van Thelonius Monk (Well You Needn’t), het Laurel & Hardy thema, Les Copains d’Abord van Georges Brassens … en allemaal perfect boogie woogie compatibel zo blijkt. Het trio wordt af en toe een kwartet met Tenorsaxofonist en vriend Xavier Saget waar Boogie Phil sinds jaar en dag een sterke muzikale band mee heeft opgebouwd.

Boogie Phil & The Wise Guys
Boogie Phil & The Wise Guys

Filiep Ketels

Boogie Phil (Filiep Ketels)  groeide op in een muzikale familie en tot ergernis van de buren kon hij de piano zelden onaangeroerd laten. Toen hij rond zijn twintigste op een lokale rommelmarkt een verzamelplaat kocht met oude opnames van o.m. Little Brother Montgomery, Meade Lux Lewis en Jimmy Yancey hoorde hij voor het eerst boogie woogie en was meteen ‘head over heels’ op deze fascinerende pianostijl. Boogie Phil & The Wise Guys brengt een mix van beestige pianoboogie, jazzy blues, een aantal eigen nummers en boogie-interpretaties van totaal andere muziek. Werk van ondermeer Thelonius Monk, Horace Silver en Charlie Parker, het Laurel & Hardy thema en ‘Les Copains d’Abord’ van Georges Brassens, allemaal perfect boogie woogie compatibel, zo blijkt. Geen stijlbreuk maar juist zeer verfrissend deze aanpak. Boogie Phil en co. verschijnen zonder uitzondering steeds in maatpak met two-tone shoes, brengen hun muziek met de nodige showbizz-allures. De groep toert momenteel vooral in Frankrijk waar ze reeds te gast waren op tal van festivals verspreid over het hele land. Ook in de Parijse jazztempel Caveau de la Huchette zijn the guys regelmatig te gast.

piano
zang
Boogie Phil aan de piano

Xavier Saget

Xavier Saget Startte op 6-jarige leeftijd met klarinetlessen van zijn vader. Nadien kwam daar saxofoon bij, om vervolgens naar het conservatorium van Gent te gaan. Daarnaast volgde hij ook verschillende opleidingen in de Antwerpse Jazzstudio. Hij volgde workshops bij Eddy Daniels, de bekende Amerikaanse klarinet- en saxofoonspeler, speelde in verschillende big bands, soul bands en combo’s in België en daarbuiten, in Parijs, Den Haag, Dortmund, Berlijn, Londen, ... 

Hij begeleidde reeds een behoorlijk breed spectrum van bekende artiesten en bands zoals: Freddy Sunder, Benny Neyman, Vaya con Dios, Raf van Brussel, Kid Coco, Geena Lisa, Tars Lootens, Boogie Boy en de Ierse bluesband: 'The Mary Stokes Band'. Hij speelde ook het voorprogramma van 'The Temptations' tijdens hun concerttournee in Nederland. 

sax
Xavier Saget aan de sax

De groep toert momenteel vooral in Frankrijk waar ze reeds te gast waren op tal van festivals verspreid over het hele land. Ook in de Parijse jazztempel Caveau de la Huchette zijn the guys regelmatig te gast.
Op zijn laatste album, opgenomen in Hasting (UK) in december 2014 is Boogie Phil met zijn Wise Guys te horen met een uitgebreide blazerssectie en gitaar. Een aantal nummers uit de CD zijn integraal te beluisteren bij “opnames”.