04

Genre
standards en improvisatie

AsGuests Duo

Het AsGuests Duo maakt ruimte voor twee instrumenten te weten piano en vibrafoon en dus zonder drums en basgitaar. Op sommige momenten tijdens het musiceren  mengen de geluiden zich samen en is het zelfs moeilijk om te vertellen welk instrument er klinkt.  Ieder instrument heeft echter zijn eigen herkenbare stem die je dan eens solo hoort of in samenspel.

Het repertoire strekt zich uit van gearrangeerde AsGuests nummers waarvan sommige bekende standards zijn of improvisatorische landscapes waarin ze hun virtuositeit op de instrumenten ten toon spreiden met een complexiteit of eenvoud. Het spelplezier druipt er telkens van af.

AsGuests Duo
AsGuests Duo

Michal Vanoucek

Geboortejaar
1977

Michal werd geboren op 4 oktober-1977 in Zilina, Slowakije. Naast zijn basisschoolonderwijs ging hij ook naar de lagere muziekschool  in Zilina. Hij studeerde 8 jaar piano en 3 jaar cello. In 1992 schreef hij zich in als student voor orkestdirigent  aan het Conservatorium van Zilina.

Na een paar jaar veranderde hij naar het Conservatorium van Bratislava, waar hij in 1998 afstudeerde. In 1999 werd hij aanvaard als student aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij piano studeerde. Hij behaalde in 2003 zijn bachelor en in 2005 zijn master diploma.  

Meer dan 15 jaar nu werkt Michal zowel als een piano/keyboard speler en als een dirigent met verschillende muzikale producties in Duitsland en in Nederland.

Hij bracht een CD ‘Live in Nuoro’ (Splasc(H) Records) uit met het project  To Be Or Not To Bop samen met de Italiaanse pianist Augusto Pirodda in 2003. Michal nam ook deel als dirigent van het kamerorkest in Charlie Haden’s project 'American Dreams' (samen met Michael Brecker, Jorge Rossi en Brad Mehldau) op het North Sea Jazz festival 2003. Hij speelde mee op de debuut CD’s van het Anka Koziel Quartet ("Tales Of The Forest, O.A.P. Records, 2008) en bij Ruben Samama ("Hotaru", O.A.P. Records, 2007)

In juni 2008 won Michal de Deloitte Jazz Award  voor de beste solist in het Bimhuis, Amsterdam.

Samen met Chad McCullough, een trompettist en componist van Seattle (VS), neemt Michal een CD op  “Where The Sky Cries” (2010 op Origin Records) en toerde in grote zalen in Washington, Oregon en Idaho.

Michal is momenteel actief als een componist, arrangeur en een dirigent in Den Haag met het Ethospheric  Orchestra. Dit project werd gestart in het najaar van 2010 en er spelen  belangrijke muzikanten in zoals Eric Vloeimans, Frits Landesbergen, Jesse van Ruller, John Ruocco en Yuri Honing.

piano
Michal Vanoucek

Miro Herak

Miro Herak is geboren in Ivancice, Tsjechie in een muzikale familie. Toen hij zes was begon hij met het volgen van cellolessen aan de muziekschool. In 1990 begon hij met zijn studie klassieke percussie aan het Conservatorium in Zilina, Slowakije. Na het behalen van zijn diploma is Miro verder gaan studeren aan het Conservatorium van Bratislava. Tijdens zijn studie in Bratislava werd Miro lid van de percussiesectie van het Slowaakse Radio Orkest, waar hij tot 2000 speelde. Hij speelde ook in het orkest van de Duitse versie van de musical 'Der Konig und Ich'. In deze periode raakte Miro steeds meer geinteresseerd in jazzmuziek en vooral in de vibrafoon. Dit was ook de tijd dat hij met Michal Vanoucek in de eerste formatie van ' As Guests ' begon te spelen. Zijn interesse in jazz groeide en hij besloot om bij Frits Landesbergen, docent jazz vibrafoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, te studeren. In 2002 en 2003 volgde hij tevens verscheidene privé lessen met Mike Mainieri in New York. Miro heeft in heel Europa gespeeld en trad in november 2005 zelfs op in Carnegie Hall in New York. Met de band ' As Guests ' won hij de ' Pim Jacobs Muziek Prijs 2004 ' en ' The Dutch Jazz Competition 2004'. Miro ontving zijn "master of muziek" titel aan het Koninklijk Conservatorium in mei 2006.

vibrafoon
Miro Herak
Max vrij
10