18

Dirk Ploegaerts

Heembeemd 24, Mechelen

“Rust eerst even uit in de stadstuin aan de overkant. Geniet daarna van de gevarieerde set in de karaktervolle en doorleefde interbellum woning met heldere akoestiek.”

voorgevel
Genre
originele muziek geworteld in de jazz traditie

Mazzle

Je kent het gezegde in het engels: “two is a couple, three is a crowd”, dit gezegde geldt zeker niet voor de talloze muzikale trios. Het Sonny Rollins Trio, Keith Jarret Trio, Bill Evans Trio, Joe Henderson Trio, de meer recentere Bad Plus enz. en dan het veelzeggende trio met Jim Hall, Wayne Shorter en Michel Petruciani, “The Power of Three”. Mazzle is een trio geïnspireerd op “The Elastic Band” van Joshua Redman met Koen Nys op tenorsaxofoon, Bram Weyters op keyboard en Lionel Beuvens achter het drumstel. Ze spelen originele composities en een enkele standard uit het jazz repertoire.

Mazzle groepsfoto

Koen Nys

Geboortejaar
1965

De Heistse tenorsaxofonist Koen Nys studeerde als jonge twintiger aan de Antwerpse Jazz-Studio. Nadien ontpopte hij zich als een ware globetrotter die achtereenvolgens in het Canadese Montréal (waar hij studeert aan McGill University en er zijn “Bachelor of Music, Major in Jazz Performance” behaalt), Tokio en New York woonde.

Een tiental jaren geleden maakte hij van België weer zijn vaste stek. Sinds 2001 geeft hij zelf les aan de Jazz-Studio en de academies van Tongeren en Lennik. Naast zijn eigen groep speelt hij onder andere met het Muze Jazz Orchestra, het Quintet Lieven Cambré en KollecTive olv. Gunther Valckenier. Momenteel heeft hij ook een trio met Bram Weijters en Lionel Beuvens. Nys is een gerijpt saxofonist die de grote voorbeelden uit de jazztraditie heeft verwerkt tot zijn eigen authentieke sound.

 In 1999 bracht Nys op Nu-Jazz Records zijn debuutalbum als leider uit, samen met de Canadese gitarist Mike Rud: Chimbe. De eerste cd die hij in eigen land opnam, Turtle Music, verscheen op het label van het Brugse Kunstencentrum De Werf. Onlangs kwam ook nog een CD van het Muze Jazz Orchestra uit getiteld “Sweet Charity” met hoofdzakelijk composities van Lieven Cambré.

tenorsax
Koen Nys speelt sax
Koen Nys speelt sax op Jazzathome 2018

Bram Weijters

Geboortejaar
1980

Volgde vanaf zijn achtste muziekles aan de Stedelijke Muziekacademie van Sint-Niklaas. Hier leerde hij piano en slagwerk. Als tiener speelde hij drums in enkele plaatselijke rockgroepen. Na het middelbaar studeerde hij jazzpiano aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen,
vervolgens jazzcomposition and arranging aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In Italie (Perugia) woonde hij een jazzstage bij met docenten van Berklee College of Music. Hier werd hij beloond met een beurs.
Bram volgde pianolessen bij Christophe Erbstoeser, Erik Vermeulen en Diederik Wissels.
Compositie volgde hij bij Kris Defoort, Erwin Vann, Pierre van Dormael en Bert Joris. Daarnaast kreeg hij ook les van o.a. Stephane Galland, Chander Sardjoe, Kurt Van Herck en volgde masterclassesbij Kenny Werner, Anthony Braxton, Gary Peacock, Mark Turner, Dave Liebman, Bill
Carrotters, Toots Thielemans, Maria Schneider …
Bram was actief in zeer uiteenlopende projecten: Hij speelde niet alleen in talloze jazzgroepen (Deep, Bram Weijters quartet, Muze 5,…), maar deelde ook het podium met hip-hoppers als Jerboa, Dj Lefto en MC Krewcial.
Hij speelde ook met rockgroepen als Giants of the air (finale Humo’s rockrally 2004), en begeleidde het Franse chanson van Aznavour in "Aznavoners". Met deze diverse projecten concerteerde hij in tal van jazzclubs, culturele centra, jeugdhuizen, concertzalen en op festivals.
Momenteel speelt Bram vast bij onder meer: Dez Mona, Jerboa , Fables of Fungus en Atatchin.
Hij schrijft composities en arrangementen voor enkele van deze groepen.

piano
Bram Weijters op piano
Bram Weijters op piano

Lionel Beuvens

Geboortejaar
1981

Lionel Beuvens startte op jonge leeftijd met de drums. Toen hij 12 was, kreeg hij les op de academie waar hij werd ingewijd in de jazzmuziek door Antoine Cirri en Nathalie Loriers. Hij nam deel aan verscheidene zomerstages waar hij het geluk had Billy Hart te ontmoeten. In 2004 behaalde hij het meesterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en trok zowel naar het Lemmensinstituut bij Dré Pallemaerts en Pierre Van Dormael als naar het Conservatorium in Den Haag bij Eric Ineke.
Hij maakt deel uit van verscheidene groepen:Fabrice Alleman 4tet , Peter Hertmans quartet, Frank Vaganée trio+zefiro torna, Erik Bogaert Kvartett…
Tevens vormde hij zijn eigen groep Lionel Beuvens 4tet en werkte mee aan meerdere cdopnames (Chroma, Alien Bitesize, Après un rêve, Sabin Todorov trio, Peter Hertmans quartet, Nicolas Kummert Voices, Fabrice Alleman...).

drums
Lionel Beuvens aan de drums
Max vrij
0