Peter Hertmans - Albert Vila duo

Dit duo zag het licht ongeveer een jaar geleden toen Albert en Peter veel interesse vertoonden voor elkaars muzikale benadering. Ze begonnen regelmatig en spontaan samen te spelen zonder aanvankelijk de bedoeling te hebben met dit duo naar buiten te treden. Maar na een eerste succesvolle demo-opname was het duidelijk dat dit duo nog een lange weg te gaan heeft. Het repertoire bestaat uit ‘their favorites’, een mengeling van standards, eigen composities en stukken uit het repertoire van de seventies-eighties. Alhoewel er een generatie zit tussen de twee muzikanten, passen ze toch perfect samen in hun streven naar puurheid.

Peter Hertmans en Albert Vila
Peter Hertmans en Albert Vila

Peter Hertmans

Geboortejaar
1960

Peter Hertmans heeft een heel eigen manier van componeren. Hij startte zijn muzikale leven in de muziekacademie van Gentbrugge, waar hij piano studeerde. Tien jaar van zijn leven heeft hij gewijd aan dit instrument, en aan de studie van de muziek van Johann Sebastian Bach in het bijzonder. Dat zindert tot op de dag van vandaag nog na in zijn composities, die nog steeds een beetje vanuit piano-perspectief geschreven worden.

Hij debuteerde in 1981 en speelde de eerste jaren in klassieke jazzformaties met Erik Vermeulen, Jean-Louis Rassinfosse en Dré Pallemaerts, of met Philippe Aerts en Jan de Haas.

Hertmans volgde masterclass jazzgitaar bij Paolo Radoni en studeerde een jaar in Hilversum bij Wim Overgaauw. Hij speelde al een paar concerten op Jazz Middelheim en het Blue Note Records Festival, tourde eerder met JazzLab Series met de groepen Ode for Joe en Greetings from Mercury en reisde met zijn gitaarkoffer naar onder anderen Singapore, Oostenrijk, Polen, New York en Litouwen.

In Wroclaw, Polen, won hij de prijs van Beste Solist op het Jazzfestival in 1990, en datzelfde jaar kaapte hij op het Gaume Jazz Festival de Prijs van het Publiek weg.

In 2002 startte hij een nieuwe samenwerking met Erwin Vann. Samen met Billy Hart en Nic Thys brachten ze in 2006 de cd Stone Sculpture uit op het Mognomusic label, een cd die genomineerd is voor de Klara muziekprijzen 2007.

Nog in 2007 ontvangt Hertmans de compositieprijs jazz van de Belgische Artistieke Promotie van SABAM, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. De bekroonde compositie werd het opgelegde werk voor de finalisten van de wedstrijd Jazz Hoeilaart in september 2007 voor jongerenorkesten.

Gitarist Peter Hertmans groeide uit tot een gevestigde waarde op de Belgische jazzscene. Hij schitterde reeds op podium bij de meest uiteenlopende artiesten van zowel nationaal als internationaal pluimage. Daarnaast leidt hij zijn eigen Peter Hertmans Quartet en is hij docent aan het Brussels Conservatorium en het Leuvense Lemmens Instituut. Hij werkt eveneens vaak samen met het Brussels Jazz Orchestra, waarmee hij internationaal toerde.

gitaar
Peter Hertrmans aan de gitaar

Albert Vila

Gitarist Albert Vila is afkomstig uit Barcelona en heeft na z'n studies in Amsterdam en New York een origineel repertoire opgebouwd van eigen muziek. 

“Albert Vila manages to sculpt musical creations that speak to the senses and soul, and provide a window into his own unique world” -  All About Jazz.

Albert Vila won in het verleden al de Dutch Jazz Competition in 2004 en de Jazz Hoeilaart compositie wedstrijd.  Hij kiest in zijn composities dan ook niet voor platgetreden paden, maar gaat op zoek naar subtiele en uitdagende texturen die de luisteraar meenemen. Het zijn zorgvuldig gekozen composities, van intiem tot uitbundig, van melodisch tot ritmisch maar altijd interessant om naar te luisteren.

gitaar
Albert Vila
Albert Vila poseert met gitaar