Koen Nys

Geboortejaar
1965

Geboren in 1965 te Schriek bij Heist-op-den-Berg, begon Koen Nys op zijn veertiende muziek te studeren in de plaatselijke academie, mede door de steun en stimulans die hij kreeg van zijn broer. De internationale concerten die hem geserveerd werden in de HNITA HOEVE ontlokten bij hem een ware passie voor jazz. In 1985 studeerde hij gedurende twee jaar aan de, toen pas opgerichte, Jazz Studio, waar hij privé lessen volgde bij John Ruocco. Medestudenten van hem waren Erwin Vann, Hendrik Braeckman, Piet Verbist, Frank Vaganee en anderen. Hij maakte ook deel uit van de Jazz Workshops in Dworp en volgde lessen bij Joe Lovano.

​ In 1987 verliet Koen België en verhuisde naar Montréal. Daar studeerde hij aan de McGill University en behaalde er een diploma in JAZZ PERFORMANCE. Na zijn studies aan McGill University speelde hij een tijdje met diverse groepen in Montréal. Koen speelde met zijn eigen kwintet op ‘Le Festival International de Jazz de Montréal’ in 1992. Een jaar later verliet hij Montréal voor het Verre Oosten en verbleef twee jaar in Tokio, waar hij met verschillende groepen optrad en zijn inkomen aanvulde met lesgeven. In de zomer van 1995 maakte hij deel uit van de Jazz Workshop in Banff, Canada waar hij de kans had om met Kenny Wheeler en Joe Labarbera te musiceren. Vervolgens verbleef Koen ongeveer een jaar in New York, waar hij studeerde bij George Garzone en met volle teugen genoot van de ‘NEW YORK JAZZ SCENE’. Hij ging op tournee met plaatselijke muzikanten en nam met hen zijn eerste CD op, getiteld ‘CHIMBE’. 

Hij keerde nog even terug naar Montréal, deed nog een paar ‘hotel-gigs’in de Arabische Emiraten en Korea en vestigde zich weer in België. Hier speelde hij een paar keer bij ‘The Brussels Jazz Orchestra’ en musiceerde met o.m. Dré Pallemaerts, Felix Simtaine, Free De Smijter, Kurt Van Herck, Lieven Venken, Piet Verbist en anderen, in jazzcafés in Antwerpen en Brussel. Sinds oktober 2001 geeft hij les in de Jazz Studio van Antwerpen. Daarnaast geeft Koen al enkele jaren lessen saxofoon en samenspel, jazz en lichte muziek, aan de academies van Tongeren, Heist-op-den-Berg en Lennik. In 2003 speelde Koen als gastsolist op de debuut CD van Chris Mentens, ‘Jazz Van’. Hij maakte ook deel uit van het hippe gezelschap ‘Millenniums’, die hun eerste CD opnamen in 2004 en een tweede CD in 2009. Hij speelt met zijn eigen kwartet of als freelance in clubs met o.m. Bram Weyters, Marek Patrman, Manolo Cabras, Ewout Pierreux, 

tenorsax
Koen Nys aan de sax
Koen Nys aan de sax zw