21

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs

Haverwerf 20-22, Mechelen

Deze drie huizen aan de Haverwerf in Mechelen zijn sinds 1957 beschermd. Het barokhuis links, 'Sint-Jozef' draagt in een cartouche bovenaan het jaartal 1669 maar het is in 1904 heropgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal. De verdiepte boogvelden bevatten reliëfs met centraal Sint-Jozef en het Kind Jezus. De woning met de houten puntgevel ernaast, het huis 'De Duivels', wordt ca. 1545-1550 gedateerd. Zij is in 1867 gerestaureerd met onder andere nieuwe beplanking. De drie saters of duivels in het bovendeurlicht en andere houten figuren stellen deugden en ondeugden voor. De huisnaam van dit gebouw zou ook 'De Verloren Zoon' luiden, daarmee verwijzend naar de houtsculptuur boven de deur waar deze parabel wordt weergegeven. Het volgende huis 'Het Paradijs' dateert van de eerste helft van de 16de eeuw en heeft een laat-gotische gevel met renaissance kenmerken. De boogvelden van de vensters zijn versierd met reliëfs in renaissance stijl. De twee reliëfs boven de gelijkvloerse vensters, 'De Boom van Goed en Kwaad' en 'Uitdrijving uit het Paradijs', verwijzen naar de naam van het huis.

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
zittend publiek
bar
beeldje drie huisjes
Genre
moderne jazz

Thomas Champagne Random House

In zijn boek ‘The HouseThat Trane Built’ had Ashley Kahn het over het Impulse! label en John Coltrane.
Saxofonist Thomas Champagne bouwt momenteel aan zijn eigen huis, Random House. Hij vestigde er zich in gezelschap van gitarist Guillaume Vierset, bassist Ruben Lamon en drummer Alain Deval. De vier zijn volop aan het verbouwen en restaureren. Een eerste blauwdruk van hun finaal idee is net klaar. Met dit ontwerp, dat ze de naam ‘Sweet Day’ gaven, getuigen de vier dat ze lessen trokken uit het oeuvre van grote voorbeelden als Lee Konitz en Wayne Shorter. Ze hebben echter vooral ook een eigen visie waarbij ze verder kijken dan een traditioneel ontwerp. Met doordachte knipogen naar hedendaagse ontwerpers uit de New Yorkse school zoals Ralph Alessi, Kurt Rosenwinkel en Nasheet Waits verruimen ze een
klassieke constructie met modernistische trekjes en onverwachte kleurrijke accenten.
Voorlopig is de constructie nog aan de gang en kan het nog vele kanten uit. Net zoals met ‘Building Stories’, de graphic novel van Chris Ware, waarbij enkel de bouwelementen aanwezig zijn en elke samenvoeging van de puzzelstukken tot een ander resultaat leidt. ‘Sweet Day’ heeft dezelfde eigenschappen.
Afhankelijk van je stemming, de omgeving waarin je deze muziek beluistert of het gezelschap waarin je verkeert, ontdek je steeds andere details en duiken nieuwe mogelijkheden op.
Random House heeft het potentieel om later even bekend te worden als andere beroemde adressen waaronder ‘461 Ocean Boulevard’, ‘Penny Lane’, de hoek van Hollywood &Vine, ‘52nd Street’ of Avenue C waar Count Basie vertoefde. (Georges Tonla Briquet)

Thomas Champagne Random House

Thomas Champagne

Geboortejaar
1978

Thomas Champagne doorkruist België met zijn trio de afgelopen 12 jaar (Gaume Jazz, Jazz à Liège, enz, culturele centra, clubs,...) maar ook in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Na een eerste album voor het Igloo label (Charon's Boat, 2008) is het Thomas Champagne Trio diverse muzikanten aan het uitnodigen voor het maken van de "10 Years Project" (kwartetten met Jean-Paul Estiévenart, Dre Peremans, Bart Defoort, Pierre Vaiana, Lorenzo Di Maio en Benjamin Prischi). Het trio is momenteel aan het spelen in Nicolas Bedos' play, "Promenade de santé" met Tania Garbarsky en Charlie Dupont.

In 2009 vormt Champagne een hardbop kwintet The Sidewinders, met bassist Nicholas Yates (Igloo Records, November 2012). Hij speelt en arrangeert voor het Braziliaanse pop/rock septet UTZ (geleid door de zanger en gitarist Renato Baccarat).

Champagne speelt ook  in het prachtige Al Manara project en brengen vijftien Belgo-Palestijnse muzikanten samen die muziek spelen van Ramzi Aburedwan met arrangementen van Eloi Baudimont. Ze speelden in de kathedraal van Doornik, in Tunesië, Palestina en de Fête de l'Huma in Parijs.

Twee recente projecten zijn een duo met pianist Christian Claessens en “Kind of Blue Tribute”, een hommage Miles Davis van dat legendarische album. En Champagne speelt met Gino Lattuca, Michel Mainil, Eve Beuvens, Nicola Lancerotti en Bruno Castellucci.

Naast deze projecten is Thomas ook betrokken bij diverse multidisciplinaire kunstprojecten: het componeren van muziek voor kort films, en werken met theater en dans projecten.

altsax
Thomas Champagne
Thomas Champagne

Guillaume Vierset

Guillaume speelt gitaar vanaf zijjn zevende, beïnvloed door zijn vader, een lokale gitarist. Van 1996 tot 2005 leerde hij klassieke gitaar spelen en ging verder met  het bestuderen van jazz via Alain PIERRE aan de Muziek Academie van Huy en via Philippe DOYEN aan de Muziek Academie van Amay.

Op hetzelfde moment nam hij deel aan verscheidene cursussen op "AU LUNDI D'HORTENSE" (Pierre VAN DORMAEL, Peter HERTMANS, Ivan PADUART, Paolo RADONI,..).

Na gespeeld te hebben in meerdere pop en rock bands, voelde hij de behoefte om zich te oriënteren naar meer geïmproviseerde muziek. Hij starttte met het  MORNING WARM WHISKY trio dat hem in staat stelde zich meer te richten op improvisatie, maar ook op samenspel. Hij nam deel aan een sessie voor het "electro jazz album" van Karl OFF.

In 2007 ging hij verder studeren aan de Koninklijke School van Brussel waar hij de kans kreeg om lessen te volgen met Arnaud MASSART, Pirly ZURSTRASSEN, Fabrice ALLEMAN, Fabien DEGRYSE, Guy CABAY …

Op hetzelfde moment, richtte hij een eerste muzikaal project op, een band THE GREEN DOLPHINS genaamd en ze speelden veel jazz sessies in het Brusselse.

In 2008 volgde hij jazz cursussen in Italië met o.a, Kenny BARON en nam hij in 2010 deel aan de wedstrijd "TUSCIA IN JAZZ" met het TRIO voelen en stootte door naar de finale.

Guillaume volgt ook masterclasses bij Kurt ROSSENWINKEL, Antonio SANCHEZ, Philip CATHERINE, Jonathan KREISBERG…

Guillaume is continu zoekende zowel in improvisatie als in compositie. Hij speelt passioneel standards en traditionele jazz maar hij houdt ook veel van moderne jazz.

Composition is an integral part of his work that he uses fully with the creation of his quartet. A writing project for a big musical band has been on the way, as well as a lot of other projects. Guillaume Vierset-Harvest Group, Guillaume Vierset Standard Trio, LG Jazz Collective and more...

Componeren is een intergraal onderdeel van zijn werk en met zijn kwartet. Andere bands waarin hij speelt zijn Guillaume Vierset-Harvest Group, Guillaume Vierset standaard Trio, LG Jazz collectieve enz.

gitaar
Guillaume Vierset speelt gitaar
Guillaume Vierset poseert met gitaar

Ruben Lamon

Ruben Lamon was al vroeg bezig met muziek en speelde diverse instrumenten in zijn jeugd, maar vond op 15 zijn grote passie: de bas. Eerst op elektrische bas en later ook op contrabas maakte hij zich wegwijs in de wereld van eerst blues en rock, daarna jazz en daarna alles wat hij onder zijn handen kreeg.

Zijn conservatoriumopleiding die begon in Gent en eindigde in Antwerpen, zorgde voor een breed netwerk van muzikanten van verschillend pluimage. Ook het deelnemen aan de wekelijkse jamsessies in Gent, zoals die in de Hot Club de Gand en de Geus van Gent, geleid door John Snauwaert, lieten hun stempel na.

Ruben speelt bij Maggid, Trioxide, Brussels Youth Jazz Orchestra, Winterslag, Renée, Marjolein Deckers, Douce Ambiance, Bigband 86, Black Mango, New Brass Directions, Jamaican Jazz Orchestra, Thomas Champagne en nog enkele projecten.

bas
Ruben Lamon aan de bas

Alain Deval

Geboortejaar
1980

Alain Deval, geboren in Luik in 1980, begon muziek te spelen op zijn veertiende met de gitaar en de drums in verschillende rock projecten. Op zijn achttiende kiest hij uiteindelijk voor de drums en daarna voor  blues en jazz als muziekgenre. Na 2 jaar lessen volgen met Laurent Delchambre studeert Alain Deval aan de Jazz Studio met Herman Pardon, Marek Patrman, Pierre Vaiana, Antoine Cirri, Richard Rousselet...

Hij volgt ook workshops met Dré Pallemaerts, Bruno Castellucci, Stéphane Galland, Lieven Venken... Momenteel speelt hij met "Collapse", met wie hij de wedstrijd jonge talenten Xl – jazz won.

Met de band "Khartung" ontwikkelt hij een meer energieke muziek tussen jazz, elektronische -en progressieve rock. Met "lm4" is het eerder in de standards en moderne jazz...

drums
Alain Deval speelt drums
Max vrij
22