23

Genre
moderne jazz, bebop

Vaganée-Machtel-Dockx-trio

Vaganée-Machtel-Dockx-trio
Vaganée-Machtel-Dockx-trio op Jazzathome 2018

Frank Vaganée

Geboortejaar
1966

Altsaxofonist Frank Vaganée studeerde jazz aan het conservatorium in Antwerpen en aan de Jazzstudio (o.m bij John Ruocco). Half jaren tachtig startte hij zijn professionele loopbaan als musicus waar hij actief was in diverse jazzensembles die al dan niet in zijn eigen naam georganiseerd werden.

In 1993 stichtte hij samen met enkele andere musici het Brussels Jazz Orchestra (BJO), waarmee hij projecten realiseerde die internationale naam en faam toebedeeld kregen. Naast zijn werkzaamheden als artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, schittert altsaxofonist Frank Vaganée ook in kleinere (internationale) bezettingen.

Hij doceert aan het LUCA School of arts departement van het Lemmensinstituut in Leuven saxofoonjazz, ensemblespel, bigband en arrangement. Naast de altsaxofoon bespeelt hij ook de sopraansaxofoon en de dwarsfluit.

Frank Vaganée won verschillende prijzen, waaronder ook een Oscar voor zijn muziekbijdrage aan de film "The Artist".

Vaganée bezit een zeldzaam zilveren toon op altsax, die vaak doet terugdenken aan jazzlegendes als Art Pepper of Lee Konitz. Maar zoals elke saxofonist na John Coltrane, kan hij het instrument ook overblazen in schrille flageoletten en losbarsten in hevig emotionele passages. (c) Jazzlabseries 2012

sax
Frank Vaganée speelt sax tijdens Jazzathome 2023

Jos Machtel

Geboortejaar
1962

Jos Machtel behoort bij de meest succesvolle Nederlandse contrabassisten. Bovendien is hij een uitstekend tubaïst en trombonist. In zijn carrière tourde hij doorheen zowat heel Europa en woonde en werkte in steden als Madrid en Kansas City en gaf hij les aan verschillende conservatoria.

Hij was te zien aan de zijde van o.a. Deborah Brown, Sal Nestico, Lee Konitz, Dave Schniter, Bill Barron, Philip Catherine en Woody Shaw. Sinds jaar en dag is hij vast lid van het Brussels Jazz Orchestra.

Hij is daarnaast actief bij het Benjamin Herman Trio, Joris Roelofs 4-tet en Dick de Graafs “Jazz meets Classic” en ook in del Ferro-Vaganée Group.

contrabas
Jos Machtel speelt contrabas tijdens Jazzathome 2023

Jesse Dockx

Geboortejaar
1998

Jesse maakte kennis met jazz aan de kunsthumaniora van Turnhout, waar hij net afgestudeerd is bij onder andere Jelle Van Giel en Lieven Cambré. Hij volgde verder lessen bij Jeff Hamilton, Peter Erskine, Toni Vitacolonna ea.

Ook nam hij vorig academiejaar les aan het Lemmens instituut te Leuven bij Dré Pallemaerts en is nu ingeschreven in het Conservatorium van Amsterdam waar hij onder andere lessen zal volgen bij Martijn Vink.

drums
Jesse Dockx speelt drums