Jazz in Mechelen

Submitted by hans on
boek cover Jazz in Mechelen

In Mechelen is sinds enkele jaren een positieve muzikale tendens aan de gang. Op gebied van klassieke muziek profileert Mechelen zich o.m. als "Beethoven-stad" en worden vele concerten gepland in het kader van het Festival van Vlaanderen . De zomerfestivals, Maanrock en Parkpop zijn erg populair net als de muziekconcerten in het Cultuurcentrum.

Wat echter veel mensen niet weten is dat Mechelen, ook in de jazzwereld iets te betekenen heeft. Heel wat bekende jazzmusici zoals Frank Vaganée, saxofonist en leider van het Brussels Jazz Orchestra, Tom Mahieu, saxofonist en leerkracht aan het Mechels Conservatorium, de internationaal bekende percusionnist Chris Joris en de beroemde dwarsfluitist Stefaan Bracaval zijn met onze stad verbonden. Ook andere muzikanten kiezen Mechelen als "uitvalsbasis" voor hun muzikale carrière, en komen zich er vestigen, zoals Els De Doncker, Dré Pallemaerts, Kristen Cornwell, Christophe Devisscher, ...

Men kan al sinds 1998 elke 2de en 4de vrijdag van de maand live jazzmuziek gaan beluisteren bij de Jazzzolder vzw. Regelmatig worden er kleine jazzoptredens gegeven in de gezellige cafeetjes op de Vismarkt, of in en rond de binnenstad en zijn er concertjes mee te pikken in jeugdclubs of bij huisconcertjes. Op een boogscheut van de Vismarkt in de Begijnenstraat hebben we het Kunstencentrum NONA dat regelmatig de concerten uit de JazzLab Series brengt en in 2015 een eerste eigen jazzfestival "Brand!" organiseerde. Ook het Cultuurcentrum zelf programmeert jazz. Daarnaast vinden er vaak kleinere gigs plaats in cafés in de binnenstad zoals in De Wei of ’t Ankertje, Sava en de Floeren Aap. Ook het vernieuwde Brughuis in Muizen opent zijn deuren in mei 2019 en programmeert ook jazz i.s.m. Jazzzolder.

Om maar te zeggen: jazz leeft in Mechelen. Reden te meer voor de vzw Jazzzolder om zijn tweeledige missie te blijven vervullen: speelkansen geven aan jonge getalenteerde muzikanten, en ondertussen het publiek de kans bieden jazz in zijn meest aantrekkelijke vorm, live dus, te beleven..

.

Er is dus interesse voor jazz in Mechelen. Getalenteerde jonge jazzmuzikanten verdienen er een podium. En het publiek kan jazz beleven in zijn meest aantrekkelijke vorm: live.

Enkele jaren geleden kende Mechelen reeds een succesvol jazzproject "Jazz dag Jazz" dat later vervangen werd door een geheel ander concept "Jazzathome".

Wie nog meer wil weten over Jazz in Mechelen en meer bepaald wat geschiedenis wil vernemen, moet zeker het boekje 'Jazz in Mechelen' aanschaffen. Aan de hand van interviews met muzikanten wordt een beeld geschetst van jazz in Mechelen sinds jaren 50 tot nu. Het boekje is te koop voor 5 Euro elke tweede en vierde vrijdag van de maand bij de Jazzzolder.

Tags