Mazzle

Je kent het gezegde in het engels: “two is a couple, three is a crowd”, dit gezegde geldt zeker niet voor de talloze muzikale trios. Het Sonny Rollins Trio, Keith Jarret Trio, Bill Evans Trio, Joe Henderson Trio, de meer recentere Bad Plus enz. en dan het veelzeggende trio met Jim Hall, Wayne Shorter en Michel Petruciani, “The Power of Three”. Mazzle is een trio geïnspireerd op “The Elastic Band” van Joshua Redman met Koen Nys op tenorsaxofoon, Bram Weyters op keyboard en Lionel Beuvens achter het drumstel. Ze spelen originele composities en een enkele standard uit het jazz repertoire.

Mazzle groepsfoto

Koen Nys

Geboortejaar
1965

Geboren in 1965 te Schriek bij Heist-op-den-Berg, begon Koen Nys op zijn veertiende muziek te studeren in de plaatselijke academie, mede door de steun en stimulans die hij kreeg van zijn broer. De internationale concerten die hem geserveerd werden in de HNITA HOEVE ontlokten bij hem een ware passie voor jazz. In 1985 studeerde hij gedurende twee jaar aan de, toen pas opgerichte, Jazz Studio, waar hij privé lessen volgde bij John Ruocco. Medestudenten van hem waren Erwin Vann, Hendrik Braeckman, Piet Verbist, Frank Vaganee en anderen. Hij maakte ook deel uit van de Jazz Workshops in Dworp en volgde lessen bij Joe Lovano.

​ In 1987 verliet Koen België en verhuisde naar Montréal. Daar studeerde hij aan de McGill University en behaalde er een diploma in JAZZ PERFORMANCE. Na zijn studies aan McGill University speelde hij een tijdje met diverse groepen in Montréal. Koen speelde met zijn eigen kwintet op ‘Le Festival International de Jazz de Montréal’ in 1992. Een jaar later verliet hij Montréal voor het Verre Oosten en verbleef twee jaar in Tokio, waar hij met verschillende groepen optrad en zijn inkomen aanvulde met lesgeven. In de zomer van 1995 maakte hij deel uit van de Jazz Workshop in Banff, Canada waar hij de kans had om met Kenny Wheeler en Joe Labarbera te musiceren. Vervolgens verbleef Koen ongeveer een jaar in New York, waar hij studeerde bij George Garzone en met volle teugen genoot van de ‘NEW YORK JAZZ SCENE’. Hij ging op tournee met plaatselijke muzikanten en nam met hen zijn eerste CD op, getiteld ‘CHIMBE’. 

Hij keerde nog even terug naar Montréal, deed nog een paar ‘hotel-gigs’in de Arabische Emiraten en Korea en vestigde zich weer in België. Hier speelde hij een paar keer bij ‘The Brussels Jazz Orchestra’ en musiceerde met o.m. Dré Pallemaerts, Felix Simtaine, Free De Smijter, Kurt Van Herck, Lieven Venken, Piet Verbist en anderen, in jazzcafés in Antwerpen en Brussel. Sinds oktober 2001 geeft hij les in de Jazz Studio van Antwerpen. Daarnaast geeft Koen al enkele jaren lessen saxofoon en samenspel, jazz en lichte muziek, aan de academies van Tongeren, Heist-op-den-Berg en Lennik. In 2003 speelde Koen als gastsolist op de debuut CD van Chris Mentens, ‘Jazz Van’. Hij maakte ook deel uit van het hippe gezelschap ‘Millenniums’, die hun eerste CD opnamen in 2004 en een tweede CD in 2009. Hij speelt met zijn eigen kwartet of als freelance in clubs met o.m. Bram Weyters, Marek Patrman, Manolo Cabras, Ewout Pierreux, 

tenorsax
Koen Nys aan de sax
Koen Nys aan de sax zw

Bram Weijters

Geboortejaar
1980

Volgde vanaf zijn achtste muziekles aan de Stedelijke Muziekacademie van Sint-Niklaas. Hier leerde hij piano en slagwerk. Als tiener speelde hij drums in enkele plaatselijke rockgroepen. Na het middelbaar studeerde hij jazzpiano aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen,
vervolgens jazzcomposition and arranging aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In Italie (Perugia) woonde hij een jazzstage bij met docenten van Berklee College of Music. Hier werd hij beloond met een beurs.
Bram volgde pianolessen bij Christophe Erbstoeser, Erik Vermeulen en Diederik Wissels.
Compositie volgde hij bij Kris Defoort, Erwin Vann, Pierre van Dormael en Bert Joris. Daarnaast kreeg hij ook les van o.a. Stephane Galland, Chander Sardjoe, Kurt Van Herck en volgde masterclassesbij Kenny Werner, Anthony Braxton, Gary Peacock, Mark Turner, Dave Liebman, Bill
Carrotters, Toots Thielemans, Maria Schneider …
Bram was actief in zeer uiteenlopende projecten: Hij speelde niet alleen in talloze jazzgroepen (Deep, Bram Weijters quartet, Muze 5,…), maar deelde ook het podium met hip-hoppers als Jerboa, Dj Lefto en MC Krewcial.
Hij speelde ook met rockgroepen als Giants of the air (finale Humo’s rockrally 2004), en begeleidde het Franse chanson van Aznavour in "Aznavoners". Met deze diverse projecten concerteerde hij in tal van jazzclubs, culturele centra, jeugdhuizen, concertzalen en op festivals.
Momenteel speelt Bram vast bij onder meer: Dez Mona, Jerboa , Fables of Fungus en Atatchin.
Hij schrijft composities en arrangementen voor enkele van deze groepen.

piano
Bram Weijters op piano
Bram Weijters op piano

Lionel Beuvens

Geboortejaar
1981

Lionel Beuvens startte op jonge leeftijd met de drums. Toen hij 12 was, kreeg hij les op de academie waar hij werd ingewijd in de jazzmuziek door Antoine Cirri en Nathalie Loriers. Hij nam deel aan verscheidene zomerstages waar hij het geluk had Billy Hart te ontmoeten. In 2004 behaalde hij het meesterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en trok zowel naar het Lemmensinstituut bij Dré Pallemaerts en Pierre Van Dormael als naar het Conservatorium in Den Haag bij Eric Ineke.
Hij maakt deel uit van verscheidene groepen:Fabrice Alleman 4tet , Peter Hertmans quartet, Frank Vaganée trio+zefiro torna, Erik Bogaert Kvartett…
Tevens vormde hij zijn eigen groep Lionel Beuvens 4tet en werkte mee aan meerdere cdopnames (Chroma, Alien Bitesize, Après un rêve, Sabin Todorov trio, Peter Hertmans quartet, Nicolas Kummert Voices, Fabrice Alleman...).

drums
Lionel Beuvens aan de drums