Antoine Pierre Urbex(core)

«The tracks are intelligent, sophisticated, carefully worked (...) There is something of a painter’s work, sketching out huge landscapes, creating atmosphere, a particular climate. There is something of Claude Monet in the uidity, delicate touch, the impression. But also some Spilliaert in the atmosphere and mystery. And also some Pollock in the energy, the dynamics, the splash of colours.» (Le SOIR, JCV) 

groepsfoto Antoine Pierre Urbex

Jean-Paul Estiévenart

Jean-Paul Estiévenart is sinds enige jaren niet meer weg te denken uit de Belgische jazzscene. Zijn muzikale veelzijdigheid en drang naar experiment brengt hem bij de meest uiteenlopende groepen en projecten. Op zeer jonge leeftijd werd hij reeds de basis van de trompet bijgebracht door zijn grootvader. Gedurende tien jaar volgt hij professioneel lessen aan de Academie van St. Ghislain. In die periode leert hij de taal van de jazz kennen, een taal die hem dusdanig fascineert dat hij voortaan nog enkel jazz wil spelen.

Zeer snel blijkt dat er zich een enorm talent schuilhoudt in de jonge muzikant. In 2006 ontvangt hij op 21-jarige leeftijd de prestigieuze Django D'Or. In 2007 wordt hij opgenomen in het European Youth Jazz Orchestra en in 2009 krijgt hij de Octave de la Musique prijs uitgereikt.

Je kan hem terugvinden in een brede waaier van groepen en ensembles zoals Collapse, Jazz Station Big Band, Manuel Hermia Quartet, Al Orkestra, Marockin' Brass en Lady Linn & Her Magnificent Seven. Daarnaast is hij leader van zijn eigen trio.

trompet

Bert Cools

Geboortejaar
1986

Bert Cools (Antwerpen) vervolmaakt zijn masteropleiding Jazz gitaar aan het conservatorium Codarts te Rotterdam, waar hij les volgt bij Hein Van de Gein, Ed Verhoef en Eric Vloeimans. In 2010 behaalt hij de Erasmus jazz prijs.

Hij is terug te vinden binnen jazzkringen, maar evengoed in rock -en soulformaties.

Bert is de vaste gitarist van Sabrina Starke, die getekend is bij het prestigieuze jazz label Blue Note. Hij speelde in Mexico, Brazilië, Nederland, Italië, Zwitserland en was te horen op diverse podia.

Daarnaast speelt hij onder meer bij het orkest van Bruno Vansina en bij verschillende jazz en wereldmuziekbands, waaronder Ifa Y Xangô, Lingo, Hoera, Banjax en Timescape.

gitaar
Bert Cools speelt gitaar

Fabian Fiorini

Geboortejaar
1973

De Italiaans-Belgische pianist uit Luik  volgde zowel een klassieke opleiding als een jazzopleiding.

Onder invloed van zijn leermeester Fredéric Rzewski ontwikkelt hij een sterke honger naar experiment en improvisatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hem vooral in de kringen van de hedendaagse muziek, avant-garde en interdisciplinaire kunst kunt terugvinden. Zo werkte hij samen met artiesten van verschillend pluimage: Garrett List, Fabrizio Cassol, Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus, ...

Verder kon je hem aan het werk zien bij het experimentele ensemble Octurn en het jazzrocktrio Aka Moon. Hij is daarnaast vaste pianist van het Jeroen Van Herzeele Quartet.

piano
Fabian Fiorini aan de keyboard
Fabian Fiorini aan de piano

Felix Zurstrassen

Geboortejaar
1987

Felix Zurstrassen (°1987) raakte op 14-jarige leeftijd in de ban van de bas. Eerst verdiepte hij zich in elektrische bas aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, later verlegde hij de focus naar de contrabas.

Zurstrassen beperkt zich niet tot traditionele jazz, maar beheerst ook meer hedendaagse stijlen - gaande van pop tot funk. We herkennen hem onder meer aan de zijde van  Fabrizio Cassol bij Conference of the Birds, Teun Verbruggen, MusicAzur, Steve Houben, Nicola Andrioli, Fabian Fiorini, Jean-Paul Estiévenart, Igor Gehenot, Bo Van der Werf, Guillaume Vierset en zijn LG Jazz Collective, Charles Loos, Pierre de Surgères, Alexandra Grimal, Vincent Bruyninckx, François Delporte, The KMG’s, Lionel Beuvens, Stijn Cools, Bert Cools, Steven Delannoye, Jacques Pirotton, Lorenzo Di Maio, Alexandre Cavaliere, Bram De Looze, Jérome Klein, Lieven Venken, Thibault Dille en Alain Pierre.

bas
Felix Zurstrassen aan de bas

Antoine Pierre

Geboortejaar
1992

Het werd tijdens zijn kindertijd al snel duidelijk dat Antoine Pierre de muzikale microbe te pakken had. Het begon met snuisteren in de platenkast van zijn ouders, trommelen op een eigenhandig gefabriceerd drumstel van wasmanden en toeteren op de sax van zijn vader. Op zijn twaalfde werden de wasmanden vervangen door een echt drumstel. Hij liet zich inspireren door muzikanten als Lionel Beuvens, Nathalie Loriers en Fabian Fiorini.

In 2008 besloot Pierre, hetgeen hij gecomponeerd had met andere muzikanten, ten gehore te brengen en richtte hij Metropolitan Laboratory op. Hij kreeg de kans om op het Jazz Festival in Luik op te treden, alsook op het Dima Jazz Festival in Algerije en het Comblain Jazz Festival. Daar won hij samen met zijn band de prijs voor beste jong talent.

Antoine heeft tegenwoordig de eer om het podium te delen met muzikanten als Alain Pierre, Philip Catherine en Steve Houben of van Taxiwars, het jazzproject van dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen..

Zijn constante zoektocht naar een nieuwe sound en ritmische paletten, leverde hem op het Comblain Jazz Festival in 2009 de prijs voor beste solist op en dezelfde eer viel hem op de Brusselse Jazz Marathon in 2010 te beurt.

De jonge percussionist ontving de gegeerde Toots Thielemans Jazz Award in 2014. Hij behaalde datzelfde jaar zijn master diploma ‘magna cum laude’ aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en vloog meteen erna naar New York, waar hij zijn studies vervolledigde aan de New School for Jazz. In 2015 voegde hij een Sabam Jazz Award voor jonge belofte aan zijn palmares toe. Sindsdien scheert hij steeds hogere toppen.

drums
Antoine Pierre