03

Genre
swingend bop pianotrio

Arne Van Coillie Trio

Het Arne Van Coillie trio bouwde de voorbije jaren in Vlaanderen een stevige reputatie op als begeleider van de meest uiteenlopende solisten. Tegenwoordig speelt het trio steeds vaker 'as such', zónder gastsolist. Originals van de hand van de leider, composities uit onverwachte hoeken van het jazzlandschap, en speelse deconstructies van standards wisselen elkaar eclectisch af, waarbij de muzikanten elkaar en zichzelf voortdurend uitdagen. Grenzen worden opgezocht...

Arne Van Coillie trio
Arne Van Coillie trio
Arne Van Coillie trio in The Music Village
Arne Van Coillie trio in zetel
Arne Van Coillie trio

Arne Van Coillie

Geboortejaar
1971

Arne Van Coillie werkte tijdens zijn studies aan de KUL al als autodidact op jazzgebied. Daarna volgde hij een jazzopleiding aan het Lemmensinstituut: hij kreeg er les van het kruim van de Belgische jazzwereld (Bert Joris, Frank Vaganée, Ron van Rossum,…). Diverse buitenlandse musici vulden deze opleiding aan in workshops en masterclasses. 

Eigen groepen zijn het Arne Van Coillie trio waarmee hij de meest diverse Belgische jazzsolisten begeleidde. Met zijn Arne Van Coillie Unit - het trio aangevuld met saxofonist Andy Declerck - speelt hij voornamelijk eigen muziek. Al enkele jaren is hij de vaste pianist van zangeres Kim Versteynen, o.a. bij Kims groep Kim.In.the.Middle. 

Als freelance pianist speelde en speelt Arne regelmatig o.a. met Jan Muës, Rony Verbiest, Sabine Kühlich, Renzo Ruggieri, Jean-Paul Estiévenart, Andres Liefsoens, Lode Mertens, Robert Jeanne, Bart Defoort, Carlo Nardozza, Alexandre Cavaliere. Hij bezocht de Vlaamse theaters met Yvonne Walter, Els Dottermans en Antje De Boeck.  

Als solopianist ten slotte plaatst Arne zich bewust in de traditie van de betere Amerikaanse song: Gershwin, Cole Porter, Rodgers & Hart. Vanaf het verschijnen van zijn cd 'De Hipste' (2011) profileert hij zich ook meer en meer als jazzcomponist.

Arne gaf enkele jaren les aan de jazzafdeling van het Leuvense Lemmensinstituut, en is nu verbonden aan het conservatorium en de muziekhumaniora van Hasselt.

piano
Arne Van Coillie aan de piano
Arne Van Coillie aan de piano

Flor Van Leugenhaeghe

Flor Van Leugenhaeghe begon al vroeg met het begeleiden van jazzmuzikanten in de Gard Civic in Antwerpen, en werd later de vaste huisbassist van het Swingcafé. Hij speelde bij verscheidene jazzgroepen, waaronder het Dave Pike Trio, David Crane Trio, met Hendrik Braekman (Moves), Jan Muës (Quartet, The Musetrap), Jeroen Van Herzeele en Herman Pardon (Flor Van Leugenhaeghe Quartet). Verder begeleidde hij o.a. Bert Joris, Frank Vaganee, Thijs Van Leer, Pierre Van Dormael, Fabrizio Cassol, Peter Hertmans en Phil Abraham. Momenteel maakt hij deel uit van de vaste bezetting van het MJQProject, Penta (met Walter Baeken, Andres Liefsoens en Luc Vandenbos), Duo Rozemeyers and Friends (Kletzmer-jazz), Mélange (met Smeulders en Smeulders) 
Hoewel de jazzmuziek duidelijk de rode draad vormt, kan hij als beroepsmuzikant op een jarenlange ervaring in andere muziekdisciplines bouwen: salsa, pop en rock, en kleinkunst (hij toerde met Jasperina De Jong, Stef Bos, Johannes Kerkorrel, Dimitri van Toren, Bart Herman, Miel Cools...) Sinds enkele jaren coördineert hij de jazzafdeling van het Stedelijk Conservatorium van Hasselt, waar hij contrabas, basgitaar en ensemble geeft.

contrabas
Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas

Gert-Jan Dreessen

Geboortejaar
1995

Gert-Jan Dreessen (°1995 Genk) is opgegroeid in een muzikale familie. Hij ging samen met zijn ouders mee naar de harmonie, waar hij op driejarige leeftijd voor het eerst achter de drums kroop.

Op zesjarige leeftijd speelde hij zijn eerste liedje achter de drum. Sindsdien is de interesse voor drummen alsmaar blijven groeien. Nadat hij bij de muziekschool de basis percussie en mallets aangeleerd kreeg, ging hij op zijn veertiende naar de Kunsthumaniora Kindsheid Jesu in Hasselt.

Hij studeerde klassiek slagwerk bij Andres Liefsoens waar, mede dankzij hem, de passie voor muziek alsmaar blijven is groeien. Zijn eerste contact met jazzmuziek kwam er toen hij het jazzensemble hoorde. Meteen merkte hij dat dàt hetgeen was waar hij zich in wilde verdiepen. 

Op zestienjarige leeftijd startte hij, ook bij Andres Liefsoens, de jazzopleiding voor vibrafoon en drums. 

Verder kreeg hij tijdens de opleiding in de kunsthumaniora lessen van Arne Van Coillie (piano/harmonie), Kim Versteynen (vocale technieken), Tim Finoulst (ensemble) en Jan Servaes (drums).

Wanneer hij in 2013 de middelbare school had afgerond, werd hij geaccepteerd in het Lemmensinstituut, waar hij tot op heden studeert bij Dré Pallemaerts.

Tijdens de opleiding in Leuven krijgt hij ook les van Frank Vaganée, Jos Machtel, Bart Van Caenegem, Peter Hertmans, Ron Van Rossum, Carlo Willems etc.

Doorheen zijn middelbare opleiding is de interesse voor piano alsmaar beginnen te groeien, waardoor hij nog steeds jazzpiano is blijven volgen bij Arne, dit in de muziekschool van Hasselt. De vaardigheden aan de piano, geven hem meer vrijheid om aan de slag te gaan met eigen composities & arrangementen.

Om nog meer inspiratie op te doen deed hij ook masterclasses/ jamsessies/ toffe babbels met;

Chris Potter, Mark Turner, JD Allen, Matt Penman, Gene Jackson, Eric Ineke, Joris Roelofs, Ted Poor, Jonas Burgwinkel, Perico Sambeat, Jochen Rueckert, Enrico Pieranuzi, Dado Morone, Lage Lund, Chris Smith, Tim Armacrost, Carlo Nardozza, Yves Peeters, Mike Del Ferro, Ewout Pierreux, Steven Delannoye, Reinier Baas, Martin Kruemling, Bert Joris, Bruno Vansina, Toni Vitacolonna, Alexandre Cavalière, Lieven Venken, Matthias De Waele, Igor Gehenot, Rafaël Mertens, Jan De Haas, Lionel Beuvens, Christophe Devisscher, Pit Dahm, Teun Verbruggen, Remy Labbé, Lieven Cambré, Bart Defoort, Kris Defoort, Daan Demeyer, Trui Amerlinck, Roeland Celis, Jeroen Reggers, …

drums
Gert-Jan Dreessen aan de drums
Max vrij
0