09

Refugium van Grimbergen

Onze-Lieve-Vrouwestraat 52, Mechelen

We zijn te gast in de repetitieruimte van het Onze-Lieve-Vrouwkoor op het binnenplein rechts op de eerste verdieping.

De Refugie van Grimbergen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen behoorde tot de Norbertijnenabdij van Grimbergen sinds 1426 maar werd rond de 16e of 17e eeuw nieuw heropgebouwd. Ze verzekerde de link tussen de landelijke abdij en de stedelijke omgeving en diende als verblijfplaats voor reizende kloosterlingen en als verzamelpunt voor abdij-inkomsten. Hierdoor verwierf de refugie prestige bij de stedelingen.

Het complex kwam tijdens de Franse Revolutie in privé-handen waardoor het een tijdje werd gebruikt als private woonst en later als school. Heden wordt het geheel gebruikt als parochiezaal en buurtcentrum bij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en voor de Mechelse jeugdbeweging Jamaswapi.

Van de oorspronkelijke vier vleugels van het refugiehuis bleven er twee 16- of 17de eeuwse bewaard. De vleugel links van de binnenkoer werd in 1886 vervangen. De vierde vleugel werd rond 1800 definitief afgebroken.

Aan de zijde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat werd een nieuw poortgebouw in blauwe hardsteen opgetrokken en op de gevel gedateerd 'anno 1777'. De siervazen er bovenop werden in 1990 gereconstrueerd naar een prent van Jean Baptist De Noter.

Bron: http://mechelen.mapt.be/wiki/Refugie_van_Grimbergen

Refugie van Grimbergen, gezien vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat
voorgevel
foto tijdens persvoorstelling jazzathome
zaal
bar
trap
Genre
moderne jazz

Gizmo (feat. Ben Sluijs)

GIZMO is een band van jonge getalenteerde Belgische muzikanten. Het kwartet bestaat uit Anneleen Boehme op contrabas, Geert Hendrickx op gitaar, Cho Rong kim aan de piano en Simon Raman op drums. De band werd opgericht in samenwerking met  Amerikaans saxofonist Chris Cheek, met wie ze het podium deelden op Jazz Middelheim 2015.

Momenteel werken ze samen met saxofonist Ben Sluijs, die reeds een gevestigde waarde is in de Belgische jazzscene.

GIZMO brengt originele composities van de bandleden met veel ruimte voor improvisatie en exploratie.

groepsfoto Gizmo
groepsfoto Gizmo

Ben Sluijs

Geboortejaar
1967

Ben Sluijs genoot een klassieke saxofoonopleiding aan de Vilvoordse muziekacademie bij Rudy Haemers. Tijdens de zomervakanties volgde hij verschillende stages, waar hij les kreeg van o.a. Francois Danneels, Norbert Nozy, Willy Demey, Ed Bogaert... Toen hij 15 was groeide Ben's interesse voor jazz en nadat hij zijn klassieke opleiding voltooid had, begon hij een een 4-jarige opleiding aan de Jazzstudio in Antwerpen, waar hij les kreeg van John Ruocco. Na nog 1 extra jaar aan het conservatorium te Brussel - bij Steve Houben - studeerde Ben af aan het conservatorium van Tilburg als "docerend-uitvoerend musicus". In 2004 trok hij naar de VS voor vervolmakingslessen met saxofoonmeester David Liebman. Ben geeft nu zelf les aan het conservatorium en de muziekacademie van Antwerpen. Hij wordt meermaals beschreven als één van de meest lyrische en poëtische jazzsaxofonisten in ons land.

altsaxofoon
fluit
Ben Sluijs speelt altsaxofoon

Geert Hendrickx

Geert Hendrickx begon al gitaar te spelen op de leeftijd van 11 jaar. Na een periode autodidact spelen nam hij enkele privélessen en begon hij op te treden in lokale bands. Op de vroege leeftijd van 12 won hij de wedstrijd van gitaar op Graspop Metal Meeting 2005. Uiteindelijk, schreef hij zich in aan de Academie van Sint-Truiden, waar hij met de eerste prijs afstudeerde. Hij vervolgde zijn studie aan het Lemmens Instituut Leuven met Dre Pallemaerts, Frank Vaganée, Peter Hertmans, Nicolas Thys... Later kreeg hij een master's degree aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij les volgt met Kurt van Herck, Bert Joris, Frederik Leroux, Ben Sluijs...

In de loop der jaren had hij ook de kans om masterclasses te volgen met John Scofield, Mark Turner, Gilad Hekselman, Will Vinson, Jesse van Ruller, Aaron Parks, David Liebman, en anderen.

Hij is momenteel actief in de bands RAEKRM, Wandjina en GIZMO, waarmee hij had de kans om samen te werken met Amerikaanse saxofonist Chris Cheek en Belgische saxofonist Ben Sluijs.

gitaar
Geert Hendrickx aan de gitaar

Anneleen Boehme

Geboortejaar
1989

Anneleen Boehme (°1989, Izegem, België) startte met contrabas-lessen toen ze twaalf was. Ze begon met het studeren van zowel klassieke als jazzmuziek, maar koos uiteindelijk het jazzprogramma van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (Nederland) om haar hogere studies muziek te beginnen. Ze startte er in 2007 en kreeg er les van Hein van de Geyn, Frans Van der Hoeven en Janos Bruneel. Ze vervolledigde haar masterstudies aan het conservatorium van Antwerpen (België) bij Nicolas Thys.

Ze volgde masterclasses bij Larry Grenadier, Mike Rossi, Pierre Vaiana, Stefan Lievestro, Hans van Oosterhout, Jasper van ’t Hof, Brice Soniano en vele anderen.

Ze is de bassiste van het gekende Belgische jazztrio LABtrio (met Lander Gyselinck op drums en Bram De Looze op piano), dat ontstond in 2007. Het trio bracht hun eerste album Fluxus uit in 2012 bij Outnote Records (Outhere). Ze stonden op podia van verschillende jazzfestivals in binnen- en buitenland zoals Gent Jazz, Jazz Middelheim, het theaterfestival van Avignon (Frankrijk), Twelve Points Festival (Zweden),Umea Jazz Festival (Zweden), Nattjazz (Noorwegen), Maijazz (Noorwegen) en nog meer. Meer internationale concerten zijn bevestigd voor Scandinavië, Polen, Duitsland en Nederland. Ze hebben hun tweede album opgenomen in New York (in juni 2015) met saxofonist Michaël Attias en cellist Christopher Hoffman als gastmuzikanten. The Howls Are Not What They Seem werd uitgebracht bij Outnote Records (Outhere) in januari 2016. Hun derde album, ter ere van hun tiende verjaardag, wordt verwacht in februari 2017. Het zal opnieuw uitgebracht worden bij Outnote Records (Outhere).

Hoewel Anneleen het meest bekend is als de bassiste van LABtrio, speelt ze ook in vele andere bands zoals Frie Maline, Saragon en GIZMO, en met kleinkunstzangeres Mira. Samen met zangeres Fien Desmet heeft ze een duo en componeert ze ook muziek voor theaterproducties. Ze is zeer veelzijdig, en dat is het minste wat je van haar kan zeggen. Geen wonder dat ze een veelgevraagde bassiste is in de jazz scene. Ze speelt dan ook met verschillende jazzartiesten in heel Europa.

Ze geeft ook lessen jazzcontrabas, basgitaar en klassieke contrabas.

 

contrabas
Anneleen Boehme aan de contrabas tijdens Dinant Jazz 2013

Simon Raman

Geboortejaar
1992

Simon Raman  is een rond Gent gesitueerd jazzdrummer. Hij studeerde aan het conservatorium van Gent, waar hij les kreeg van onder andere Toon Van Dionant en Arnoud Gerritse, en aan het conservatorium van Antwerpen waar hij les kreeg van Teun Verbruggen.

Hij haalde op vele wedstrijden finales met diverse bands (oa B-Jazz international contest) en in 2014 werd hem de prijs ‘Beste Solist’ toegereikt op JazzContest Mechelen. Enkele projecten waar hij momenteel actief in is zijn ‘Steiger’, ‘Uma China’, 'Mòs Ensemble’, ‘Frie Maline’ en ‘MDCIV’.

drums
Simon Raman aan de drums tijdens Jazz Middelheim 2015
Simon Raman aan de drums tijdens JazzContest Mechelen 2014
Max vrij
39